SkilsmässaOnline.se - Skilj dig online | FAQ
22501
page,page-id-22501,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Vanliga frågor & svar

Oroa inte er för mycket för den juridiska biten. När ni använder er av ett av våra skilsmässopaket, så granskar vi era uppgifter och ser till så att allt blir rätt gjort.

Här kommer ändå lite svar på vanliga frågor om ni är intresserade.

Hur skiljer vi oss?

Fråga: Hur skiljer vi oss?

Välj det skilsmässopaket som passar in på er situation (se nedan). Därefter ordnar vi resten. Ni får hem ett par dokument ni måste skriva under och posta. Men inget mer.

Standardpaketet – För er som bor i Sverige och är överens om att skiljas.

Stämningspaketet – För de fall där en av makarna vägrar skiljas.

Utlandspaketet – För de fall där en eller båda parter bor utomlands.

Stora paketet – Sedvanlig juridisk rådgivning, debitering per timme.

Fråga: Vad gör jag om min partner vägrar skiljas?

Det krävs i vanliga fall att båda parter skriver under på skilsmässan. Vet du redan att din partner vägrar skriva under så får du beställa Stämningspaketet. Då krävs bara din underskrift.

Stämningspaketet – För de fall där en av makarna vägrar skiljas.

Fråga: Min partner bor utomlands och jag har inga kontaktuppgifter till hen?

Du får använda dig av Utlandspaketet. Det fungerar även om din partner bor utomlands och vägrar att skiljas.

Fråga: Måste vi stå framför domaren?

Nej. Vi förbereder alla handlingar ni behöver. Det enda ni behöver göra är att skriva under med er signatur och posta handlingarna. Vi beställer personbevis till er också.

Därefter får ni er skilsmässa. Bara skriv under. Det är allt.

Priser och betalning

Fråga: Vad kostar det?

Du ser kostnaderna för de olika paketen på första sidan. Du får hem en faktura när vi upprättat era handlingar, som löper på 30 dagar.

Fråga: Kan jag betala med kreditkort direkt på hemsidan?

Nej. Kontakta kundservice om du bor utomlands och vill ha fakturan per epost istället.

Fråga: Kan vi ångra oss?

Ni kommer inte att skiljas förrän ni skrivit under dokumenten vi skickar hem till er. Så ni kan ångra er skilsmässa.

Fakturan måste dock betalas oavsett. Väljer ni att fullfölja er skilsmässa i framtiden så kan ni dock få nya dokument av oss utan extra kostnad.

Hur lång tid tar det?

Fråga: Hur lång tid tar det innan vi skiljs?

Vi hanterar ert ärende och postar dina handlingar hem till dig för underskrift inom 12 timmar (vardagar). Därefter beror det på hur era omständigheter ser ut. Har ni inga barn under 16 år och är överens om att skiljas går det snabbt att få en dom på skilsmässa som sedan tar tre veckor att vinna laga kraft.

I vissa fall kan det bli nödvändigt med “betänketid”. Ni blir då tvungna att vänta sex månader på att skiljas. Även om ni har barn under 16 år finns det vissa undantag. När ni beställer ett paket får ni svara på om ni vill ha betänketid.

Vill ni inte ha betänketid, så gör vi vad vi kan för att ni ska slippa.

Fråga: Hur lång tid tar det att skiljas om vi inte har betänketid?

Ett par dagar. Sedan tar det tre veckor för er dom på skilsmässa att “vinna laga kraft” (bli juridiskt giltigt). Efter det uppdateras era uppgifter automatiskt i alla offentliga register.

Vill ni inte ha betänketid, så gör vi vad vi kan för att ni ska slippa.

Fråga: Vi vill absolut inte ha betänketid.

Vill ni inte ha betänketid gör vi vad kan för att ni ska kunna undvika det och skiljas direkt. Vi går igenom omständigheterna i ert fall och ser om det finns något undantag som kan tillämpas. Behövs ytterligare dokumentation för att bevisa omständigheten så ordnar vi det utan er inblandning. 

I beställningsformuläret får ni svara på om ni vill ha betänketid eller inte. Svarar ni nej, så gör vi vad vi kan. Det är inget ni behöver tänka på.

Fråga: När man skrivit under papprena och skickat in dem, får man några papper hemskickade där det står att man är skild?

Ja, du kommer få hem ett besked från tingsrätten. Efter ni fått er dom tar det 3 veckor innan den vinner laga kraft.

Tingsrätten meddelar automatiskt Skatteverket etc. om att ni är skilda och era personuppgifter uppdateras automatiskt i offentliga register.

Fråga: Hur lång tid kommer det ta innan mitt personbevis visar att jag inte längre är gift?

Ungefär tre veckor efter ni fått er dom på skilsmässa. Domen måste vinna laga kraft innan alla register uppdateras. Det sker automatiskt.

Barn, vårdnad och barns boende

Fråga: Vad händer med barnen efter skilsmässan?

Oftast fortsätter både mamman och pappan ha den lagliga vårdnaden om de gemensamma barnen efter en skilsmässa. Dvs båda två fortsätter ha ett juridiskt ansvar för barnen. Detta gäller även om ni bestämmer att barnen enbart ska bo hos en av er.

När ni fyller i era uppgifter i beställningsformuläret kan ni själv bestämma hur ni vill göra med vårdnaden och var barnen ska bo. Ni kan även välja att lösa det på egen hand utan inblandning av tingsrätten.

Vi granskar era svar och ser till att allt blir rätt gjort.

Fråga: Vad betyder vårdnad?

Två gifta föräldrar har nästan alltid gemensam vårdnad om sina gemensamma barn. Det betyder att ni båda två är juridiskt skyldiga att ta hand om barnen, kan skriva under för era barn i samband med att de ska börja i skolan osv. Vårdnad ska inte blandas ihop med var barnen ska bo. Ett barn kan efter skilsmässan bo hos ena föräldern (boförälder) även om ni har fortsatt gemensam vårdnad.

Fråga: Måste tingsrätten besluta om var barnen ska bo (Boförälder)?

Nej, ni kan bestämma detta på egen hand. Vilket majoriteten gör. Men möjligheten att få ett juridiskt beslut på vem som ska vara boförälder finns. Välj det som känns bäst för er när ni fyller i era uppgifter i beställningsformuläret, så ordnar vi det enligt era önskemål.

Bostad och kvarsittningsrätt

Fråga: Vad menas med kvarsittningsrätt?

Kvarsittningsrätt är om ni vill att tingsrätten beslutar att en av er ska ha rätt att bo kvar i det gemensamma hemmet fram tills att skilsmässan är färdig. När ni fyller i era uppgifter på hemsidan så kommer ni bli tillfrågade hur ni vill göra. Det är dock något ni kan bestämma på egen hand också, utan att tingsrätten beslutar om det.

Fråga: Om tingsrätten beslutar att jag ska ha kvarsittningsrätt, betyder det att jag äger bostaden då?

Nej, det har ingenting med ägande att göra. Det betyder bara att du har rätt att bo kvar i bostaden fram tills att skilsmässan är färdig och ni kommit överens om hur ni vill dela upp era tillgångar. Det har ingenting med er bodelning er att göra.

Övrigt

Fråga: Min partner hotar mig med våld, vad ska jag göra?

Kontakta Polisen.